Classes de Txi-kung a Barcelona

Txi-kung, possiblement la millor elecció -i la més intel·ligent- si has decidit que ja és hora de passar a l’acció pel que fa a la teva salut.

Quan parlem de Txi-kung (“Qigong” és la transcripció oficial del nom de l’art i sona com dient “txi-kung”) parlem de coses que et poden beneficiar clarament, com ara: més salut, més vitalitat, més longevitat, més equilibri emocional, menys estrès, un sistema immunitari més potent i una via equilibrada cap a l’espiritualitat.

En general, si no especifiquem més, quan diem Txi-kung ens referim al Txi-kung mèdic, és a dir, aquell Txi-kung que es planteja com a objectius fonamentals la conservació de la salut, la longevitat, la prevenció contra la malaltia i –arribat el cas—el tractament contra una malaltia ja present. Aquest Txi-kung mèdic és el que faràs al Dojo quan t’integris en un grup de Txi-kung.

De Txi-kungs, n’hi ha de dues menes més: el Txi-kung religiós i el Txi-kung marcial. El primer enfoca la salut i la vitalitat que produeix cap a les experiències religioses i transcendents. El segon s’aplica al combat. El Tai-txi és el Txi-kung marcial més famós que existeix en l’actualitat. Tots tres tipus de Txi-kung, però, comparteixen la necessitat absoluta d’una bona salut com a requisit per a qualsevol altra possible finalitat que es vulgui atènyer.

Quan comencis a fer Txi-kung, doncs, el primer que notaràs és que esdevens més conscient de les teves tensions i que comences a aprendre a relaxar-les, amb la qual cosa l’energia vital (“qi”) circularà millor pels meridians d’acupuntura i et trobaràs millor.

Tal com afirma la medicina occidental convencional, actualment un percentatge elevadíssim de les malalties que patim els occidentals moderns urbans es deu a la tensió crònica i l’estrès. El Txi-kung, junt amb el Tai-txi, és el gran especialista antiestrès.

El Txi-kung, com el Tai-txi, ajuda el teu cos a curar-se de dues maneres: una d’indirecta i una altra de directa, i totes dues són igualment importants. Segons la Medicina Tradicional Xinesa, estem sans quan l’energia vital, que anomenen Qi, flueix sense entrebancs pels canals o meridians d’acupuntura i arriba sense problemes als òrgans. La diferència entre les dues arts és que la gestualitat del Tai-txi és la pròpia d’un art marcial –com un Kung-fu a càmera lenta, per a entendre’ns—i la del Txi-kung no té aquest requisit.

El Txi-kung et farà relaxar tot el cos, que és la condició que cal satisfer perquè el qi flueixi sense entrebancs per uns meridians nets i lliures. Per exemple, la primera línia de defensa del sistema immunitari depèn de l’energia dels pulmons. Quan tens el meridià del pulmó lliure i aquest òrgan et funciona bé gràcies a la relaxació general, llavors tindràs el sistema immunitari prou fort per a lluitar contra qualsevol patogen extern. Així és com el Txi-kung et beneficia de manera més general i indirecta.

També, però, hi ha una manera directa de treballar sobre els òrgans quan no n’hi ha prou amb la indirecta o quan la volem complementar. I aquesta manera directa té a veure –sovint però no pas sempre—amb l’organització de la pràctica del Txi-kung al llarg de l’any tenint en compte el pas de les estacions.

La Medicina Tradicional Xinesa ens ensenya que l’energia –qi—de cada estació t’afecta de forma diferent cadascun dels òrgans i les emocions associades. De fet, en aquesta medicina no existeix una psicologia en sentit estricte, sinó que els temes emocionals i mentals els aborda regulant l’estat energètic de l’òrgan associat a cada emoció.

Parlant dels pulmons, per exemple, aquesta emoció associada és la tristesa. Així doncs, en cas de depressió, desànim, tristor, etc., el Txi-kung el que fa és restablir un bon flux d’energia als pulmons de manera que –sobretot a la tardor—la persona estigui en condicions de gestionar molt millor com l’afecta la tristesa.

El Txi-kung i el Qi o energia vital

L’objectiu fonamental del Txi-kung és que coneguis i optimitzis el teu sistema energètic i que aprenguis a fer-lo servir perquè tinguis més salut. Els quatre elements que combina el Txi-kung perquè ho aconsegueixis són:

  • la relaxació
  • la respiració
  • la visualització
  • el moviment

L’ús intel·ligent de tots quatre i la pràctica regular farà que el teu qi sigui abundant, de bona qualitat i que circuli per on ha de circular, es generi on s’ha de generar i s’emmagatzemi on s’ha d’emmagatzemar. Tot enfocat a la teva salut, vitalitat i benestar.

El Txi-kung que fem

En Txi-kung tenim un punt de vista molt eclèctic que, d’altra banda, és prou comú en aquest art. Si un determinat exercici o sèrie d’exercicis funciona per a millorar la nostra salut, el practiquem independentment de si és de l’escola X o de l’escola Z.

Classes

Les classes presencials específiques de Txi-kung són:
DillunsVespre 20.15—21.30h
DimecresVespre 19—20.15h
Classes online:
Dilluns16.00-17.00h
Dijous9.00—10.00h
Però també a totes les classes presencials i online de Tai-txi hi ha pràctica de Txi-kung.

Tallers

Cada any el Dojo organitza diversos cursos i tallers de Tai-txi on hi ha Txi-kung com a element important.

[tribe_events_list category="txi-kung"]

Estigues al cas de les novetats. T’informarem de les classes, els tallers i les activitats que fem regularment.

Vols matricular-te o reservar plaça per a una classe de prova?

    favicon

    2a edició de UBEKKHA

    Formació de professors de Tai-txi i Txi-kung